Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Θεός φυλάξοι!


Το ρίξανε αγιασμό.

Μετά μπογιά.

Και χθες το ρίξαν.

Στο σημαντικό γλυπτό ο «φύλακας» αναφέρομαι.

Η τέχνη δεν δύναται πάντα να συμφωνεί με όλους.
Αλλά ο σκοταδισμός μερικών ορθοδόξων παπάδων, αυτών των τύπων που θα ζήλευε ο Darth Vader, μιας και δεν του είναι μπορετό να γελάσει, των αρνητών της ζωής, θα έπρεπε να μας βρίσκει όλους απέναντι.
Θα ταν αστείο αν δεν ήταν τραγικό να βλέπεις εθνικοβάνδαλους να μοιράζονται πρακτικές αναρχομπάχαλων και να φορούν κουκούλες για να ρίξουν ένα άγαλμα. Φυσικά ο ένας χωρίς τον άλλον δεν θα μπορούσε να υπάρξει εύκολα. Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: της ανομίας που στην Ελλάδα είναι ο υπέρτατος νόμος.
Χρησιμοποιώ όσο μου επιτρέπει η ανθρώπινη φύση μου την επιστημονική σκέψη.
Σκέφτομαι άρα είμαι άθρησκος.
Και θεωρώ κακοτεχνίες και κακέκτυπα τους περισσότερους νεοελληνορθόδοξους ναούς.
Αυτά δεν σημαίνει ότι θα πάρω βαριοπούλα και θα τους γκρεμίσω γιατί έτσι.
Και μετά τι; Ποιος θα γκρεμίσει τι και ποιανού γιατί έτσι;
Αν και εδώ που τα λέμε, δεν πρόκειται για θέμα τέχνης αλλά για ένα ακόμη από τα θαύματα της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας.
Εντός της ιεραρχίας υπάρχουν και άνθρωποι πράοι και συνετοί. Ας μαζέψουν τα σκυλιά του πολέμου στο βαθμό που μπορούν.
Τις επόμενες μέρες ξεκινάν τα συλλαλητήρια για την Μακεδονία.
Σέβομαι το ότι αρκετοί άνθρωποι το θεωρούν εθνική ντροπή να πάρει αυτό το μόρφωμα των σκοπίων τ’ όνομα.
Αλλά θα ταν πιο συνετό τα συλλαλητήρια να γίνουν για να πάρουμε τη χώρα πίσω.
Γιατί χώρα πλέον δεν έχουμε. Και μερικά λεπτά εθνικής ψευτοπερηφάνιας δεν θα μας δώσουν τη χώρα πίσω.

Πέτρος Αργυρίου, agriazwa.blogspot.com, 18/01/2017

7 σχόλια:

  1. Κύριε Αργυρίου μου, μιας και είναι ελεύθερο πλέον το "τερατάκι", δεν το παίρνεις στο σπίτι σου να σου φτιάχνει το κέφι;;
    Εκτός και αν ο κύριος Δήμαρχος δεν μπορεί να αποχωριστεί το "αριστούργημα" του "προβεβλημένου καλλιτέχνη"
    Με εκείνο δε, το "Αλλά θα ταν πιο συνετό τα συλλαλητήρια να γίνουν για να πάρουμε τη χώρα πίσω. " το τερμάτισες και στην υποκρισία!!!
    Εύγε κύριε Αργυρίου!!! Άξιο τέκνο της "πολιτικής ορθότητας"!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βρήκες κι εσύ άνθρωπο να του προσάψεις κατηγορίες για πολιτική ορθότητα. Όσο για υποκρισία αυτό είναι ένα ταλέντο που ανταμείβεται καλά στην Ελλάδα και δεν το κατέχω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έκρινα με βάση το παραπάνω άρθρο και μόνο...
      Η "πραότητα"(= απάθεια) και η "σύνεση" (= άσε τους άλλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα), μας κατάντησε στο σημείο να δεχόμαστε την παράνοια του καθε "λαλημένου", είτε είναι πολιτικός, αυτοδιοικητικός, επιχειρηματίας, "εικαστικός".... ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!! Στο κάτω κάτω ποιος με ρωτάει, αν γουστάρω να βλέπω ένα έκτρωμα στη μούρη μου! Ή μήπως οι απλοί πολίτες είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού και πρέπει να υφίστανται αδιαμαρτύρητα την κάθε ανωμαλία;
      Τώρα όσο για το τι εστί "σκοταδισμός" μεγάααααλη κουβέντα.. Ας μην την ανοίξουμε...
      Κατα τα άλλα δεν σας γνωρίζω...
      Χαίρομαι αν έπεσα έξω...

      Διαγραφή
    2. Να συμφωνήσω στο ότι δε θα πρεπε ο οποιοσδηποτε να κάνει οτιδηποτε στον Δήμο χωρίς διαβούλευση με τους δημότες. Υπάρχουν πολλές πτυχές σε κάθε θέμα. Ούτε και γω ειμαι σίγουρος αν θα μου άρεσε η πρόταση να μπει το συγκεκριμένο γλυπτό στη συγκεκριμένη θέση. Κι αυτό γιατί ένα έργο σε δημόσιο χώρο σημασία έχει και το πως αλληλεπιδρά ένα έργο τέχνης με τον περίγυρο του. Εγώ προσωπικά βρίσκω φρικτό το Μέγαρο μουσικής θεσσαλονίκης. Το βιομηχανικό του στυλ κι οι γοτθικές του γραμμές δεν έχουν καμιά σχέση με τον θερμαικό και την παραλία. Αλλά δε θα έπαιρνα μπουλντόζα να το κατεδαφίσω. Συμφωνούμε σε κάποια θέματα, όπως το ότι η σύγχρονη δήθεν εικαστική έχει ξεφύγει και στόχο έχει μόνο να προκαλέσει, διαφωνούμε σε κάποια άλλα. Κι αυτό είναι υγιές.

      Διαγραφή
  3. 99 χρονα σκλαβοι,αλλα το γλυπτο μας μαρανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το ό,τι του φανεί του Λολοστεφανή θα τόχετε ακουστά υποθέτω...αν τέχνη θεωρείται η απεικόνιση ενός τέρατος που συμβολίζει μάλιστα και τον φύλακα μιας πόλης, εγώ τι να πω;; Περνούσα συχνά απο το σημείο, που είναι η είσοδος στην πόλη που μεγάλωσα και δεν την αναγνωρίζω πια γιατί έχει αλλάξει, έχει γίνει "κιτς" για ανθρώπους μοδάτους, για γέρους, για λεφτάδες, καλοπερασάκηδες και δήθεν, μια πόλη που καταφανώς πορεύεται με βάση την επίδειξη του "έχω" και νοσταλγώ την αθωότητα των κήπων με τα πεύκα και τις τριανταφυλλιές, κι ας ανήκαν στους τότε πλούσιους...τότε βλέπεις, υπήρχαν ακόμη άνθρωποι με τα μυαλά στο κεφάλι τους που δεν θα θεωρούσαν τέχνη το τίποτε, τον σκοταδισμό κάποιων που θέλουν να επιβάλουν τη δική τους νοοτροπία (γιατί περί αυτού πρόκειται) στους υπόλοιπους, με βάση τις "αξίες" της επερχόμενης "νέας τάξης" πραγμάτων. Επειδή λοιπόν μου φανήκατε σκεπτόμενος, είπα να σας εμπλουτίσω με μια άποψη, που δεν αντανακλά απλά "συνωμοσιολογίες", αλλά συμφωνίες και σχέδια επι χάρτου σε όλες τις πόλεις της Δύσης. Ενημερωθείτε αν ενδιαφέρεστε...αν πάλι δεν ενδιαφέρεστε, προς τι η άποψη;; Προς εξυπηρέτηση των "λίγων και εκλεκτών" συμπολιτών μας που υπέκυψαν στις αλλοτριωμένες όψεις μιας πραγματικότητας χωρίς ψυχή, άρα και χωρίς πραγματικό κάλλος;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λέτε: "Θα ήταν πιο συνετό τα συλλαλητήρια να γίνουν για να πάρουμε τη χώρα πίσω. Γιατί πλέον χώρα δεν έχουμε". Η απάντηση σε αυτό θα έρθει όταν η χώρα φθάσει μέχρι τη Λάρισα, χωρίς τα νησιά βεβαίως, αφού με αρχή το "σκοπιανό" θα παραδοθούν όλα στους γείτονες. Να υπενθυμίσω εδώ οτι ιστορικά ο Έλληνας πολεμούσε πάντα "υπέρ πίστεως και πατρίδος" ή "υπέρ βωμών και εστιών";; Έτσι έγραψε ιστορία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή