Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

Η Δύση απαιτεί… κι επαιτεί: Η εξοπλιστική ανέχεια της Δύσης και η βοήθεια που έρχεται πολύ λίγο, πολύ αργά.Σήμερα θα μιλήσουμε για βλήματα. Μεγάλα βλήματα. Και νούμερα. Μεγάλα νούμερα.

Η εποχή του αισιόδοξου κι εύθυμου ουκρανικού ηρωισμού, έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Όπως προέβλεπα εδώ και καιρό, η Ουκρανία έχει ξεμείνει από τα πάντα: Άντρες, όπλα, πολεμοφόδια, αεράμυνες, ηθικό, ενέργεια, χρήματα.

Το μόνο που της μένει, είναι οι επιθέσεις με drones, αλλά είναι ζήτημα χρόνου το πόσο θα κρατήσει η ικανότητα της να τα παράγει/εισάγει στην κλίμακα που χρειάζεται.

Οι Ουκρανοί υποχωρούν σε κάθε μέτωπο, δεχόμενοι ρωσικά σφυροκοπήματα, περιμένοντας μοιρολατρικά την επόμενη μεγάλη ρωσική επίθεση.

Η αδυσώπητη πραγματικότητα, έχει προσγειώσει ακόμη και τους πιο εμμονικούς κι ηλίθιους πολιτικούς. Ακόμη και ο Ζελένσκι ομολογεί πλέον πως αν δεν έρθει βοήθεια, η Ουκρανία θα χρειαστεί να υποχωρήσει παρότι δεν έχει παρά μερικές βδομάδες που απομάκρυνε τον πιο δημοφιλή Ουκρανό, τον στρατηγό Ζαλούζνι, γιατί ήθελε τριγύρω του επιτελάρχες που να μοιράζουν και να μοιράζονται την ψευδαίσθηση της νικηφόρας έκβασης.

Οι Ουκρανοί βλέπουν τους φαντάρους τους να γυρνάνε κατά χιλιάδες από τα μέτωπα, είτε σε σακούλες, είτε ακρωτηριασμένοι, είτε εξοντωμένοι και καταπτοημένοι και κρύβονται για να αποφύγουν την συχνά βίαια στρατολόγηση, και την μετατροπή τους σε κρέας για την μηχανή του κιμά.

Η δημοτικότητα του Ζελένσκι έχει πέσει από το 80% και πάνω που ήταν στην αρχή του πολέμου στο 64% μετά και την απομάκρυνση του στρατηγού Ζαλούζνι, ενώ μόλις 1 στους 5 Ουκρανούς, εμπιστεύεται απόλυτα τους χειρισμούς του στον πόλεμο.      

Η Ουκρανία είναι ένας χαμένος σκοπός. Ακόμη κι αν κι όταν έρθει βοήθεια, θα είναι πολύ λίγη, πολύ αργά.

Και το ζήτημα είναι, από πού να έρθει βοήθεια, όταν η όλο και περισσότερο αποβιομηχανοποιημένη Δύση έχει ήδη εξαντλήσει τα δικά της αποθέματα;

Ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε πρόσφατα ότι η Κίνα στηρίζει την πολεμική βιομηχανία της Ρωσίας και η Ρωσία δίνει πολεμική τεχνολογία στο Ιράν και την Β.Κορέα με αντάλλαγμα πυρομαχικά κι ότι ο κόσμος είναι πλέον πολύ πιο επικίνδυνος, βίαιος κι απρόβλεπτος.

Ακριβώς Γενς: Δημιουργήσατε αυτό το τέρας που για χρόνια σας προειδοποιούσαμε ότι θα δημιουργήσετε με τις επεκτατικές, ιμπεριαλιστικές, αλαζονικές, ομφαλοσκοπικές πολιτικές σας. Και τώρα τι;

Το μόνο που θα κάνει η όποια βοήθεια φτάσει, θα είναι να παρατείνει για μερικούς μήνες ακόμη το μακελειό, αυξάνοντας το ανθρωπιστικό κόστος του πολέμου, κι όχι να αλλάξει την τελική του έκβαση.

Προσέξτε αυτήν την δήλωση του Στόλτενμπεργκ«Ακόμα κι αν πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι ο πόλεμος θα τελειώσει στο εγγύς μέλλον, πρέπει να υποστηρίξουμε την Ουκρανία για πολλά χρόνια, να οικοδομήσουμε τις άμυνές της για να αποτρέψουμε τη μελλοντική επιθετικότητα… στο τέλος της ημέρας, η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει τι είδους συμβιβασμούς είναι διατεθειμένη να κάνει. Πρέπει να τους δώσουμε τη δυνατότητα να βρεθούν σε μια θέση όπου θα επιτύχουν πραγματικά ένα αποδεκτό αποτέλεσμα γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Τι λέει στους Ουκρανούς ο Στόλτενμπεργκ; Ότι θα χάσουνε, αλλά πρέπει να συνεχίσουν να πολεμάνε για να πετύχουν μια καλύτερη διαπραγματευτική θέση. Μα Γενς, όσο πολεμάνε, τόσο περισσότερο έδαφος κι άντρες θα χάσουνε και σε τόοο χειρότερη θέση θα βρίσκονται. Και ποιοι ήταν αυτοί που διατάζαν τους Ουκρανούς να ναυαγήσσουν τις συμφωνίες του Μινσκ και κάθε διαπραγμάτευση με τους Ρώσους;

Και τώρα ο Γενς, λέει στους Ουκρανούς ότι τον μεγάλο πόλεμο θα τον χάσετε, αλλά εμείς θέλουμε να συνεχίσετε να πολεμάτε στο διηνεκές, ακόμη κι όταν η Ρωσία θα έχει προσαρτήσει τα εδάφη της διαλυμένης Ουκρανίας που επιθυμεί.

Με άλλα λόγια, τους λέει, ότι δεν δίνουμε δεκάρα για εσάς, αρκεί η Δύση να μην αναγκαστεί να κάνει μια ολική παραδοχή ήττας που θα ανοίξει την όρεξη και σε άλλους παίκτες για να αμφισβητήσουν την παραπαίουσα  κυριαρχία της.

Για να δούμε τώρα σε αριθμούς, τι ζητά επειγόντως η Ουκρανία για να κρατήσει για λίγο ακόμη την αμυντική της γραμμή και τι θα λάβει. Αν κι εφόσον κι όποτε τα λάβει, υποσημειώνοντας ότι η Δύση δεν είναι έτοιμη για ένα μεγάλο πόλεμο: Η Δύση δεν έχει πολεμική βιομηχανία, αλλά μια πανάκριβη οπλική βιομηχανία βιτρίνας: Δεν παράγει μαζικά όπλα και πυρομαχικά αλλά εκθεσιακά, high tech οπλικά συστήματα σε πεπερασμένες ποσότητες.

Και τα νούμερα το επιβεβαιώνουν πέρα για πέρα.

Όλο και λιγότερο Patriot για όλο και λιγότερους πατριώτες

Το περιγράφουμε εδώ και καιρό ότι οι Ουκρανικές αεράμυνες εξαντλούνται. Πλέον, το περιγράφουν απεγνωσμένα και οι Ουκρανοί.

Όλο και πιο λειψή αεράμυνα, σημαίνει ότι χρειάζονται όλο και λιγότεροι Ρωσικοί πύραυλοι, drones και βόμβες για να επιφέρουν, όλο και πιο καταστροφικά πλήγματα. Οι Ρώσοι λοιπόν, όχι απλά δεν ξεμένουν αλλά μπορούν να στοκάρουν πλέον για μελλοντικές στρατιωτικές ανάγκες.  

Ήδη οι Ρώσοι, κατασκευάζουν 500 βόμβες Fab-500 και Fab-1500 κάθε μήνα στις οποίες έχουν προσαρμόσει πτερύγια και συστήματα πλοήγησης, κάτι που επιτρέπει στα ρωσικά αεροσκάφη να τις ρίχνουν από αποστάσεις ασφαλείας, εκτός του βεληνεκούς της Ουκρανικής αεράμυνας. (Για όσους πέφτουν από τα σύννεφα για την Ρωσική καινοτομία, να σημειώσω πως τα περισσότερα από τα καινοτόμα οπλικά συστήματα, κατασκευασμένα για να είναι αντινατοϊκά όπλα, ο Πούτιν τα είχε παρουσιάσει στην ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους. Το 2016)

Οι Ουκρανοί, ζητάν επειγόντως 7 συστοιχίες των αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot.

Που θα τις βρούνε; Οι Αμερικανοί έχουν 67 συστοιχίες όλο κι όλο. Εξαιτίας της γενοκτονίας στην Παλαιστίνη, 6 από αυτές αναγκάστηκαν να τις μεταφέρουν από τον Ειρηνικό στην Μέση Ανατολή για να προστατεύσουν τις βάσεις τους εκεί από τις επιθέσεις του Άξονα της Αντίστασης.

Εμείς έχουμε δανείσει μια συστοιχία Patriot στη Σαουδική Αραβία για να προστατευτούν από τις επιθέσεις των Χούθι τα προηγούμενα χρόνια κι ακόμη να μας την επιστρέψουν.

Οι Γερμανοί αρνούνται να δώσουν καθώς έχουν ξεμείνει.

Η κάθε συστοιχία κοστίζει πάνω από ένα δις. Η εταιρία που τους φτιάχνει, αφήνει υπονοούμενα ότι φτιάχνει 12 καινούριες συστοιχίες κάθε χρόνο αλλά υπάρχουν αναφορές για ικανότητα παραγωγής μόλις τριών ετησίως.

Είναι δύσκολο λοιπόν να βρεθούν οι 7 συστοιχίες που ζητάν επειγόντως οι Ουκρανοί κι ακόμη και αν βρεθούν, δεν φαντάζουν ικανές να αλλάξουν το παιχνίδι.   

Για αυτό και το στενό μαρκάρισμα των αμερικάνων να στείλουμε εμείς τα ρωσικά  αντιαεροπορικά μας συστήματα S-300 και τους Tor-M1, συνολικής αξίας δισεκατομμυρίων, με αντάλλαγμα 300 εκατομμύρια, που είναι ο τρόπος που έχουν βρει οι Αμερικάνοι να εξοπλίζουν τους Ουκρανούς από την πίσω πόρτα.

Πετάει, πετάει το F-16;

Η Δύση έχει τάξει 61 παλιά μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία.

Σιγά τα αυγά.

Γιατί τα πρώτα 6, θα φτάσουν στην Ουκρανία, το καλοκαίρι.

Και παρότι έχει στηθεί κέντρο εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων στην Ρουμανία και έχουν προσφερθεί κι άλλες 4 χώρες να τους εκπαιδεύσουν, μόλις 12 πιλότοι είναι έτοιμοι να τα πετάξουν, ενώ χρειάζονται και σχετικές υποδομές εδάφους κι εκπαιδευμένο προσωπικό για την συντήρησή τους.

Και κάπου εκεί πετιέται, για ακόμη μια φορά, σαν βούρτσα, η χώρα που ο πρωθυπουργός της έχει κηρύξει τον πόλεμο στην Ρωσία, η χώρα μας, που φέρεται πρόθυμη δώσει στην Ουκρανία 32 F-16 αλλά και 24 Mirage 2000-5. Αυτά είναι σχεδόν όσα F-16 θα στείλει συνολικά η Δύση, περισσότερα από όσα θα πάρει η Τουρκία από τις ΗΠΑ κι αποτελούν το ¼ του στόλου των 230 μαχητικών μας από τα οποία, 60 F-16 βρίσκονται σε διαδικασία αναβάθμισης που θα ολοκληρωθεί το 2028, ενώ τα πρώτα F-35 δεν αναμένεται να έρθουν πριν το 2030...

Η συνέχεια του άρθρου, στο ημισυνδρομητικό 

https://petrosarguriou.substack.com/publish/posts/detail/143481867?referrer=%2Fpublish%2Fposts

Στηρίξτε την ανεξάρτητη και αξιόπιστη ενημέρωση: Εγγραφείτε στο petrosarguriou.substack.com για περισσότερη, επίκαιρη αρθρογραφία μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου