Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Θάνατος της Επιστήμης ή Επιστήμη του Θανάτου; (του Otto the great chaos)



Συνεχίζουμε να σπάμε κατ' εξαίρεση την πολιτική του "ένας συγγραφέας-ένα blog" για να σας μεταφέρουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη είδηση. 

Χρόνια φωνάζουμε για οξύτατη παρακμή του δυτικού πολιτισμού με βαθύτατες συνέπειες ανάμεσα σε άλλα και την Ιατρική. Δεκάδες χιλιάδες σκληρότατες κι αξημέρωτες εργατοώρες έρευνας αφοσίωσα για να γραφτούν τα μοναδικά στο είδος τους βιβλία "Τι δεν σας λένε οι Γιατροί", "Θανάσιμες Θεραπείες" και "Παρά Φύση"  που εκδόθηκαν από τις εκδόσεις ETRA για να τα διαβάσουν συνολικά λιγότεροι αναγνώστες από όσους έχουν οι γλυκανάλατες εξομολογήσεις του Κορτώ όταν σηκώνεται από το pc του για κατούρημα ή για να φάει μια φέτα με μερέντα αν και δεν ξέρω με ποια σειρά το κάνει. No offence Αύγουστε. Τι φταις εσύ που εσύ τους ξυπνάς το μητρικό ένστικτο το οποίο το ξεχνάνε όταν είναι να ενημερωθούν για το μέλλον της υγείας των παιδιών τους; Έτσι είναι. Κάποιοι συγγραφείς είναι δίχως ρέντα και κάποιοι ΜΕ ΡΕΝΤΑ
Το παρόν τεράστιο ζήτημα θα το παρουσιάσω κι γω, πρώτα στο περιοδικό Holistic life και μετά στο blog, με αυτήν ακριβώς σειρά εμπλουτίζοντας το λίγο περισσότερο με κάποιες οπτικές που δεν παρουσιάστηκαν στο σύντομο άρθρο, γιατί ο Otto, ένας εκ των κορυφαίων βιολόγων με εξειδίκευση και στη νανοτεχνολογία  που ακριβώς επειδή δεν βάδισε την πεπατημένη βρέθηκε πρώτα βιομηχανικός εργάτης και τώρα άνεργος κι αξιολογότατος παράλληλα λογοτέχνης, διανοούμενος και blogger, είχε την έγνοια να παρουσιάσει άμεσα την τόσο κρίσιμη έρευνα. 


"Μια συνταρακτική έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση BMJ (πρώην The British Medical Journal). Σύμφωνα λοιπόν με τούτη την έρευνα, που διεξήχθη από ερευνητές της ιατρικής σχολής Johns Hopkins των ΗΠΑ, οι θάνατοι που οφείλονται σε ιατρικά λάθη (λανθασμένη συνταγογράφηση, λανθασμένη διάγνωση, χειρουργικές αστοχίες κλπ) υπολογίζονται σ' έναν αριθμό άνω των 250.000 (!!) ετησίως μόνο στις ΗΠΑ, γεγονός που τα ανεβάζει στην "περίοπτη" τρίτη θέση των αιτίων θανάτου, μετά από τις καρδιοπάθειες και τους καρκίνους, που σκοτώνουν ετησίως από 600.000 ανθρώπους περίπου έκαστο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ιατρικό λάθος τείνει να υποτιμάται από τις στατιστικές, αφού στα πιστοποιητικά θανάτου ή στους λογαριασμούς των ασφαλιστικών εταιρειών συνήθως αναγράφεται η "σοβούσα αιτία θανάτου" (underlying cause of death), δηλαδή η αιτία που οδήγησε εξαρχής τον ασθενή στα... νύχια της ιατρικής βιομηχανίας. Έτσι, ακόμα κι όταν ο γιατρός έχει το θάρρος και την υπευθυνότητα να καταγράψει στο πιστοποιητικό θανάτου πιθανά ιατρικά λάθη, αυτά δεν συνυπολογίζονται από τις στατιστικές του CDC (αμερικανικός οργανισμός Ελέγχου και Πρόληψης των Νόσων).

Έτσι, αναφέρεται ενδεικτικά η περίπτωση γυναίκας η οποία πέθανε μετά από ένα μάλλον αχρείαστο επεμβατικού τύπου διαγνωστικό τεστ, όταν η βελόνα της βιοψίας τρύπησε το συκώτι της. Επειδή όμως οι γιατροί επιχείρησαν ανεπιτυχώς καρδιακή ανάνηψη, ως αιτία θανάτου καταγράφηκε η "καρδιοπάθεια". Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τη μελέτη, οι θάνατοι στους οποίους αναφέρεται θεωρούνται απολύτως προβλέψιμοι και αποφευκτοί.

Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι η παρούσα έρευνα στηρίζεται πάνω σε μια προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από λίγο καιρό στην επιθεώρηση Journal of Patient Safety, η οποία λογαριάζει τον αριθμό των ιατρογενών θανάτων σε τουλάχιστον 210.000. Αν όμως κάποιος κάνει τον κόπο να διαβάσει έστω την περίληψη αυτής της μελέτης, θα διαπιστώσει ότι οι ερευνητές ανεβάζουν τον πραγματικό αριθμό σε άνω των 400.000, ενώ αναφέρει ότι δεκαπλάσιες έως εικοσαπλάσιες είναι οι περιπτώσεις πρόκλησης σοβαρής αλλά όχι θανατηφόρας βλάβης στους ασθενείς!



Αν σκεφτεί κάποιος ότι σε αυτές τις μελέτες δεν προσμετρώνται περιπτώσεις θανάτου ή βλάβης από τις παρενέργειες των φαρμάκων (πχ χημειοθεραπείες καρκινοπαθών), εύλογα προκύπτει το ανατριχιαστικό συμπέρασμα ότι οι ιατρογενείς θάνατοι σύντομα μπορεί να καταστούν (αν δεν έχει αυτό ήδη συμβεί) πρώτη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες, μια σκέψη άκρως εφιαλτική από κάθε άποψη.

Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει την κοσμική ειρωνεία του πράγματος, όπου η επιστήμη που υποτίθεται ότι έχει ταχθεί στην απαλλαγή της ανθρωπότητας από την ασθένεια, φτάνει να σκοτώνει περισσότερους ασθενείς από τις παθήσεις που θεωρητικά καταπολεμά. Τούτη η συμπαντική φάρσα καταδεικνύει με τη μεγαλύτερη δυνατή έμφαση το γενικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η ανθρωπότητα στα χρόνια της κυριαρχίας του Νεοφιλελευθερισμού και της αναγόρευσης της οικονομίας στο μοναδικό ιερό και όσιο των δυτικών "αναπτυγμένων" κοινωνιών. Ένα σύστημα που από πολλές πλευρές διαπιστώνουμε ότι όχι μόνο δεν είναι ικανό να επιλύσει τα χρόνια προβλήματα της ανθρωπότητας, αλλά δημιουργεί συνεχώς νέα, ακόμα πιο δυσεπίλυτα.

Έτσι, μπορεί κανείς να παρατηρήσει ότι χοντρικά η πρώτη αιτία θανάτου (καρδιαγγειακά) οφείλεται εν πολλοίς στη βιομηχανία της δια(σ)τροφής, η δεύτερη (καρκίνος) στη χημική, πυρηνική και εν γένει ρυπογόνο βιομηχανία, ενώ η τρίτη (ιατρογενείς θάνατοι) οφείλονται στην ιατρική βιομηχανία. Όταν η επιστήμη ζεύεται στο άρμα της οικονομικής εκμετάλλευσης, όταν υποδουλώνεται από τις επιταγές της αέναης οικονομικής μεγέθυνσης, το αποτέλεσμα είναι αυτή η απίστευτη σφαγή, τούτος ο εσωτερικός "άγνωστος πόλεμος", που κάνει τον θείο Αδόλφο να χαμογελά σαρδόνια μέσα απ' τον τάφο του.

Όσα έχει γράψει κατά καιρούς ο εξαιρετικός αναλυτής θεμάτων δημόσιας υγείας και φίλος μου, Πέτρος Αργυρίου, για Θανάσιμες Θεραπείες, για ιατρογενείς επιδημίες και για Παρά Φύσιν βιομηχανική δια(σ)τροφή, έχουν δικαιωθεί απολύτως, όμως κανείς δεν έχει δώσει την πρέπουσα σημασία στη δουλειά ενός μοναχικού ιππότη της επιστημονικής αλήθειας.

Τούτες οι αποκαλύψεις, μαζί με την πλήρη αποτυχία του συστήματος σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, θα πρέπει να μας προβληματίσουν όλους για τον δρόμο που τραβά η ανθρωπότητα, κάτω απ' το μαστίγιο του Νεοφιλελευθερισμού. Πόλεμοι, πείνα, αναταραχή, ύφεση και δολοφονική επιστήμη, καταδεικνύουν τον πεφωτισμένο δόκτωρ Τζέκυλ ως παρανοϊκό μίστερ Χάιντ.

Θέλουμε επιστήμη, οικονομία και κοινωνικά συστήματα στην υπηρεσία της ανθρωπότητας κι όχι δήμιους και σφαγείς της. Απαιτούμε την κατάρριψη του μακράν χειρότερου και πλέον απάνθρωπου πολιτικο-οικονομικού συστήματος που ανέδειξε ποτέ η ανθρωπότητα στη μακραίωνη ιστορική της πορεία. Ζητούμε έναν ανθρώπινο πολιτισμό πραγματικά πολιτισμένο και ανθρώπινο. Αιτούμαστε το πέρασμα της ανθρωπότητας στην ενηλικίωσή της, την απαγγίστρωσή της από το "αρπακτικό στάδιο", όπως το έχει θέσει ο Α. Αϊνστάιν."

1 σχόλιο:

  1. Ο πατέρας μου πάντα έλεγε: ο καλύτερος γιατρός είναι αυτός που έχει σκοτώσει τους λιγότερους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή