Σάββατο 29 Αυγούστου 2020

O προφήτης της καταστροφής

 

(Απόσπασμα από το υπό συγγραφή βιβλίο μου "Χωρίς ανάσα: Τα χρονικά του μεγάλου φόβου"


Παρότι μια τέτοια πανδημία θα ήταν μάννα εξ ουρανού για τις φαρμακευτικές, κυβερνήσεις, ακαδημαϊκοί και οργανισμοί φάνηκαν αρχικά πολύ άτολμοι στην εργαλοποίησή της. Ίσως γιατί ο ψεύτης βοσκός είχε φωνάξει τόσες πολλές φορές λύκος, που αυτή την φορά που έβλεπε μια πραγματική φιγούρα να πλησιάζει, φοβήθηκε μήπως δεν τον πιστέψουν.

Αλλά με τα νούμερα και τις εικόνες αποκάλυψης να πυκνώνουν, οι παλιές κακές κινδυνολογικές συνήθειες, επέστρεψαν με σφοδρότητα.

Το μοντέλο ενός και μόνο ανθρώπου βρισκόταν πίσω από τις αποφάσεις των κυβερνήσεων και εν μέρει και όλου του πανικού που δημιουργήθηκε.

Το όνομα αυτού είναι Neils Ferguson, του Imperial College παρακαλώ.

O Ferguson και το πανεπιστήμιο του το Imperial από νωρίς τον Μάρτη είχαν παράγει ένα μοντέλο για την πανδημία που εκτιμούσε θνητότητα 1% και προέβλεπε διακόσιες χιλιάδες θανάτους στην Αγγλία και 2 εκατομμύρια στις ΗΠΑ.

 

Η δουλειά του Ferguson είναι να φτιάχνει μαθηματικά μοντέλα, τα οποία πάντα αποδεικνύονται υπερβολικά.

 

Δεν θα ήταν υπερβολικό να πει κανείς, ότι όσον αφορά τις προβλέψεις του, ο Ferguson είναι ο βασιλιάς της υπερβολής.

 

Το 2001, στο ξέσπασμα επιδημίας αφθώδους πυρετού, ο Ferguson, προβλέπει μέχρι και 150.000 θανάτους. Τελικά, πέθαναν λιγότεροι από 200. Η πρόβλεψη Ferguson οδήγησε τους Βρετανούς να θανατώσουν 11.000.000 πρόβατα και αγελάδες.

 

Το 2002, προβλέπει ως και 50.000 θανάτους από την νόσο των τρελών αγελάδων. Τελικός απολογισμός, μόλις 177 νεκροί.

 

Το 2005, προβλέπει μέχρι και 150 εκατομμύρια θανάτους από την γρίπη των πουλερικών. Πεθαίνουν μόλις 282.

 

Και το 2009, στην γρίπη των χοίρων προβλέπει 65.000 θανάτους βρετανών από την γρίπη των χοίρων. Το κοντέρ θα σταματήσει στους 457.

 

Κι όμως. Στο μοντέλου αυτού του ανθρώπου που οι εκτιμήσεις μόνο λίρα εκτός δεν μπορεί να πει κάποιος ότι είναι, για την ακρίβεια είναι από τους εκείνους τους ανθρώπους που θα προέβλεπε ότι η λίρα εκατό, θα κόστιζε ένα εκατομμύριο σε κανά μηνάκι, που επέλεξαν οι κυβερνήσεις να στηριχτούν να κλείσουν τον πλανήτη σε κατ’ οίκον περιορισμό.

 

Αλλά η αχλάδα είχε την ουρά πίσω για τον Neils Holgersson, συγγνώμη, Ferguson.  

 

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, τον πιάσαν στα πράσα να την σπάει, καθώς η πολύ νεότερη παντρεμένη ερωμένη του τον επισκέφτηκε τουλάχιστον δύο φορές στο σπίτι του, αποκάλυψη που οδήγησε στην παραίτησή του από σύμβουλο της κυβέρνησης, κάτι που δείχνει είτε το πόσο πολύ πίστευε ο ίδιος στα μοντέλα του, ή ότι η ερωμένη του ήταν ένα ακαταμάχητο μοντέλο, που τον έκανε να βάλει τον έρωτα πάνω από το 1% της πιθανότητας που ο ίδιος εκτίμησε ότι είχε να πεθάνει από Covid. Επιτέλους κι ένας επιστήμονας που δεν ήταν ερωτευμένος μόνο με την επιστήμη του και ήταν πρόθυμος να πεθαίνει από έρωτα.   

Πέτρος Αργυρίου, agriazwa.blogpsot.com, 29/8/2020


 

 

Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου