Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Αξιολόγηση; Όχι δα


Οι Έλληνες σε όλα τα επίπεδα, έχουν βυθιστεί στον αναλφαβητισμό τους όσον αφορά την ανάγνωση της πολυσύνθετης εξωτερικής πραγματικότητας που εδώ και χρόνια ορίζει την πραγματικότητα στο εσωτερικό της χώρας.
Ας τα κάνουμε λιανά:
Δύο βουβάλια μαλώνουνε και ο βάτραχος φουσκώνει το στήθος του περήφανα γιατί μαλώνουνε για το ποιος και πως θα τον πατήσει περισσότερο
Δεν υπάρχει ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις: Οι διαπραγματεύσεις γίνονται μεταξύ Ταμείου και Σόιμπλε και οι Έλληνες είναι απλά οι βαστάζοι, οι αχθοφόροι που περιμένουν τις εντολές.
Τα έχουμε πει όλα, θα τα πούμε ξανά και ξανά:
Η ελληνική κυβέρνηση αρέσκεται να χαϊδεύεται από τις άλλες παλλακίδες του Σόιμπλε που τhς λένε ότι τα πράματα θα στρώσουν, ο Σόιμπλε δεν είναι και τόσο κακός, θα δεις.
Ο Σόιμπλε είναι τόσο κακός γιατί είναι ο καλύτερος υπουργός οικονομικών. Επί των ημερών του η Γερμανία απέκτησε θηριώδη πλεονάσματα εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Ο Σόιμπλε είναι η δημοσιονομική πειθαρχεία: Its his way or the high way.
Ο Σόιμπλε είναι ο βασιλιάς της Ευρώπης γατάκια.
Από την άλλη είναι τα ταμείο, μια στρεβλή οικονομική εκδοχή του κόσμου.
Το ταμείο ορθότατα επιμένει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο: Κι ο Σόιμπλε στ’ αρχίδια του. Γιατί ο Σόιμπλε είναι πρώτα από όλα Γερμανός. Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και παπαριές.
Δεν υπήρχε καμία περίπτωση να υποχωρήσει καμία από τις δύο πλευρές. Το ταμείο θα χανε τα τελευταία ψήγματα αξιοπιστίας που του χουν απομείνει. Κι ένας σοβαρός Γερμανός πολιτικός δεν θα κανε ποτέ κωλοτούμπα.
Οπότε, για να μην πάνε όλα στα διάολα, έγινε συμβιβασμός χωρίς υποχώρηση: Το ταμείο δεν μπαίνει με λεφτά στο πρόγραμμα μέχρι ο Σόιμπλε να τηρήσει την προφορική και χαλαρή του δέσμευση ότι ανακούφιση του χρέους με το σταγονομέτρο θα έρθει το καλοκαίρι του 2018, αν χρειαστεί.
Δηλαδή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, μνημόνιο 5 το καλοκαίρι του 2018.
Αυτή η κυβέρνηση που έσκισε τα μνημόνια, έβαλε τις κόκκινες γραμμές ισοπεδώνοντας τις συντάξεις, κανένα μέτρο, καμία μείωση συντάξεων, κατέληξε στην τελευταία της μαλαγανιά: Κόβουμε κώλους με αντάλλαγμα μέτρα για το χρέος.
Πόσο καλή ιδέα. Τι κρίμα που κανείς δεν ρώτησε τον αυτοκράτορα της Ευρώπης, τον Βόλγκανγκ Σόιμπλε.
Είναι παράλογος ο Σόιμπλε; Για αυτούς που πιστεύουν στα ίδια τους τα ψέματα, στην Ευρώπη της αλληλεγγύης και στο θησαυρό στην άκρη του ουρανίου τόξου, είναι, ναι.
Τώρα διαπιστώνουν έκπληκτοι ότι η Ευρώπη είναι γερμανική κι ότι κι αν συμφωνήσουν 80 κυβερνήσεις και 500 υπουργοί οικονομικών και 7000000 οικονομολόγοι, θα πάρουν τα αρχίδια του Σόιμπλε.
Γιατί ευρωπαπάρες, η Ευρώπη είναι Γερμανική. Κι η Ελλάδα αποικία χρέους. Πως σας φαίνεται αυτό για πραγματικότητα;
Ο Σόιμπλε έκανε το μόνο έντιμο πράμα στην πορεία αυτού του ελληνικού Γολγοθά: Πρότεινε την έξοδο της Ελλάδας από την ευροζώνη έναντι οικονομικής βοήθειας 40 δις.
Οι κουτοπόνηροι Έλληνες πολιτικοί, του όλου πολιτικού φάσματος το απέκρυψαν  και το παίζαν Ευρωπαίοι.
Πάμε τώρα στο γιουρογκρουπ του Ιουνίου αφού έχουνε ψηφίσει μνημόνιο 4 και με την προοπτική του μνημονίου 5 για και μόνο κωλοδόση. Ούτε ποσοτική χαλάρωση ούτε τίποτε. 
Σκατοπρεζάκια.
Περαστικά επίσης στον πρόεδρο της ακαδημίας Αθηνών και πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο που νοιώθει λίγο από τον πόνο που οι μνημονιακοί πολιτικοί χαρίζουν γενναιόδωρα στους Έλληνες πολίτες. Ελπίζω να υπάρξει λίγη μεγαλύτερη ευαισθησία σε αυτά τα θέματα και να μην χαιρόμαστε με τον πόνο του ταξικού εχθρού μας.
Το 2060 θα είναι χρονιά ορόσημο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το χαμε περιγράψει στο blog αλλά ποιος να μας ακούσει εμάς καθώς έγκριτοι οικονομολόγοι δεν είμαστε.
Μέχρι τότε, η ανάπτυξη έρχεται, ήρθε, είδε κι αποείδε κι επαναπατρίστηκε.

Πέτρος Αργυρίου, agriazwablogspot.com, 26/5/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου