Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Σκοπιανό: Νέα προσωρινή ανατροπή



Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια πολύ βρώμικη ιστορία που αγνόησε και λοιδόρησε και τους δύο πληθυσμούς ενώ για να περάσει από τα Σκόπια χρειάστηκε σωρεία πολιτικών εκβιασμών και δωροδοκιών.
Ακόμη κι έτσι όμως, η όλη υπόθεση βρίσκεται ακόμη σε τεντωμένο σκοινί καθώς ο Ζάεφ χθες δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών για την συνταγματική αναθεώρηση.

Αυτή τη φορά αντιρρησίας ήταν το μικρό αλβανικό κόμμα Besa και οι δύο βουλευτές του. Παρά τις πιέσεις, δεν ψηφίζουν την συμφωνία αν δεν απαλειφτεί από αυτήν ο όρος Μακεδόνας από τον όρο «πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», επικαλούμενοι την διατήρηση της αλβανικής εθνικής ταυτότητας του ¼ των Σκοπιανών.
Οι ερωτήσεις για τα κίνητρα του Besa που κι αυτό βλέπει ως ευκταία προοπτική την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι πολλές μα οι πιθανές απαντήσεις ακόμη περισσότερες:
Είναι απλά ένας αλβανικός "εθνικισμός", είναι μαριονέτες του Ερντογάν και του Ράμα, είναι ενεργούμενα του μεγάλου αλβανικού κόμματος που δεν θα θελε να φανεί ότι αυτό βάζει τροχοπέδη στην συμφωνία;
Ένα είναι το σίγουρο.
Για να καμφθούν οι αντιρρήσεις του BESA θα δωθούν ανταλλάγματα.
Κι αυτό είναι μια εικόνα από το μέλλον:
Με δεδομένη την πανίσχυρη επιρροή του Ράμα και του Ερντογάν στο αλβανικό στοιχείο των Σκοπίων, η ένταξη αυτών στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ θα λειτουργήσει όχι ως κάτι που θα αναχαιτίσει την Τουρκική και Αλβανική επιρροή.
Αντίθετα: Θα λειτουργήσει ως ο Δούρειος Ίππος για τα τουρκικά και αλβανικά συμφέροντα.
Για πολλά από τα επερχόμενα ψηφίσματα, οι Αλβανοί θα ζητάν ανταλλάγματα. Εις βάρος ποιανού, μπορείτε να το φανταστείτε.

Για μια ακόμη φορά η δυτική αλαζονεία δεν επίτρεψε στους επίδοξους σχεδιαστές να παραμετροποιήσουν σωστά.
Το χουμε ξαναδεί αυτό να συμβαίνει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό και στη Γεωργία κι ακόμη περισσότερο και στην Ουκρανία.
Και για μια ακόμη φορά, η ελληνική κυβέρνηση λειτουργεί ως ο χρήσιμος ηλίθιος αλλότριων συμφερόντων.
Αν τελικά περάσει η συμφωνία από τα Σκόπια όπως φαίνεται σήμερα ότι θα συμβεί, ο Καμμένος είναι ένα καμμένο χαρτί. Ένας αρχηγός κόμματος χωρίς κόμμα και χωρίς καμία πειθώ στον ελληνικό λαό.
Θα κοιτάζει με πίκρα και παράπονο τις φωτογραφίες από την Ελπίδα που ήρθε το 2015 και έφυγε τρέχοντας.
Αλλά, όπως και να χει, η μοίρα του δεν εξαρτάται από τα ελληνικά πράγματα. Το κοινοβούλιο των Σκοπίων θα αποφασίσει για την όποια τύχη του.
Κι αυτό είναι μια ακόμα εικόνα από το μέλλον.

Πέτρος Αργυρίου, agriazwa.blogspot.com, 11/1/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου