Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

Πως κατασκευάζουν τρόμο.

 

Σήμερα, θα δούμε πως κατασκευάζεται μια ψευδής είδηση, πως κατασκευάζεται ο ΤΡΟΜΟΣ.

Πρόκειται για αυτό το δημοσίευμα στο To10gr, που έχει αναπαραχθεί και από το Unfollow στη σελίδα του στο fb, καθώς ο ιδιοκτήτης και εκδότης του πρώτου είναι και εκδότης του δεύτερου, ενώ μετάφρασή του υπάρχει και εδώ. 

To To.10.gr, πήρε λοιπόν αυτό το δημοσίευμα, (επιφυλάσσομαι για το αν υπήρχε κάποιο πρότερο του που χρησιμοποιήθηκε ως πηγή)  το οποίο περιγράφει απλά την κατάσταση στην Αφρική σύμφωνα με το αφρικανικό CDC: Περίπου 9.300.000 κρούσματα με περίπου 230.000 νεκρούς, που αντιστοιχούν στο 3,4% και 4.3% των παγκοσμίων πανδημικών στατιστικών.

Αυτά τα νούμερα δίνει ένας πληθυσμός περίπου 1,4 δισεκατομμυρίων. Για να έχουμε μέτρο σύγκρισης και αφήνοντας κατά μέρος την αυτονόητη διαφορά στον τρόπο καταγραφής, η Ευρώπη, με περίπου το 1/2 του αφρικανικού πληθυσμού, έχει καταγράψει περίπου 80.000.000 περιστατικά και1.800.000 θανάτους, 8 φορές παραπάνω από τα αφρικανικά στατιστικά.

Τι έκανε λοιπόν το To10.gr; Κόλλησε στο παραπάνω δημοσίευμα τον τρομερό τίτλο «Αφρική – Η παραλλαγή Όμικρον εκτοξεύει τα κρούσματα και τους θανάτους», πετώντας και τον υπότιτλο «Οι χώρες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η Νότια Αφρική, το Μαρόκο, η Τυνησία, η Λιβύη και η Αιθιοπία.» χωρίς καν να αναφέρει την πηγή, κάτι που δημιουργεί κι ερωτηματικά ως προς τον αν αυτό συνιστά και λογοκλοπή. Αλλά ας περιοριστούμε στο αρχικό μας ζήτημα: Την διασπορά, όχι του ιού, αλλά ψευδών ειδήσεων για την επικινδυνότητα της διασποράς του ιού. 

Ο υπότιτλος του "ενισχυμένου" δημοσιεύματος του TO10gr, είναι από μόνος του fake news, καθώς η Τυνησία εντόπισε το πρώτο της κρούσμα όμικρον μόλις χθες, δύο μέρες μετά το δημοσίευμα, ενώ στην Νότια Αφρική, οι καμπύλες Όμικρον βρίσκονται προς το παρόν σε κάμψη, υποδεικνύοντας πως ίσως η Όμικρον έχει ήδη φτάσει στην κορύφωσή της, κι αφήνοντας εντυπωσιακά λιγότερους νεκρούς, ενώ τα νοσοκομεία ουδέποτε έφτασαν στο όρια τους λόγω της Όμικρον.

Στην συνέχεια το δημοσίευμα προβαίνει στον αμφιλεγόμενο ισχυρισμό «Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα για την παραλλαγή Όμικρον του κοροναϊού, καθώς τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται με ταχύτατους ρυθμούς.», όταν πολλοί επιστήμονες είναι πλέον συγκρατημένα αισιόδοξοι λόγω της ηπιότητας της Όμικρον.

Και παρόλα αυτά, συνεχίζει στην κατασκευή τρόμου, γράφοντας πως: «Η Αφρική εκπέμπει «SOS. Η Όμικρον «σαρώνει» τις χώρες και ο «μαύρος» κατάλογος των θυμάτων δεν έχει τέλος.», όταν με τα μέχρι τώρα δεδομένα, παγκοσμίως οι νεκροί από την Όμικρον είναι, παρά την πολύ αυξημένη μεταδοτικότητα της, πολύ λιγότεροι από ότι ήταν σε προηγούμενα κύματα.

Για κερασάκι στην τούρτα, το δημοσίευμα κλείνει με ένα βίντεο.

Το οποίο διαψεύδει σε μεγάλο βαθμό το ίδιο το δημοσίευμα.  

Speechless.


Πέτρος Αργυρίου, agriazwa.blogspot.com. 26/12/2021 

4 σχόλια:

  1. Την είχαν βάλει και στόχο την Αφρική, γιατί δεν άντεχαν να τη βγάζει "καθαρή" σε σχέση με τους υπόλοιπους. Τι δλδ; Να μην υπάρξει πανικός και σ'αυτήν την ήπειρο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δες αυτό το νέο φρούτο, αν δεν το έχεις δει, και φρίξε ακόμα περισσότερο: https://www.cam.ac.uk/stories/DIOSCoVax_safetytrial
    Από όσο κατάλαβα το σκεπτικό είναι τεχνητή νοημοσύνη στη μάχη για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού.
    "While most COVID-19 vaccines use the sequence of the RNA for the virus spike protein from the first isolated samples of the COVID-19 virus in January 2020, this new DIOSvax technology uses predictive methods to encode antigens like the spike protein that mimic the wider family of coronavirus antigens, thus giving wider protection."
    Ελπίζω να κάνω λάθος. Αλλά στη βράση κολλάει το σίδερο γι'αυτούς, οπότε now's the time to do it.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασικά αυτό αφορά εμβόλιο για όλους τους β κορωνοιούς που δεν είναι υποχρεωτικά κακό. Δεν έχω χρόνο όμως να διαβάσω την μελέτη για να σου πω ασφαλέστερα για την τεχνική.
      \

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Κι εγώ δεν το έψαξα πολύ να πω την αλήθεια αλλά επειδή η υπολογιστική κ τεχνητή νοημοσύνη είναι ακόμα υπό ανάπτυξη, δε μου έκατσε και πολύ καλά σαν είδηση. Εφόσον δηλαδή μιλάει για predictive methods για να μπορέσουν να επιτύχουν αυτό που θέλουν. Αν και γενικά η ανάπτυξη στον τομέα της βιοπληροφορικής πρέπει να προχωράει με άλματα. Δε γνωρίζω από βιολογία για να καταλάβω τι ρίσκο έχει ένα μοντέλο πρόβλεψης/γενίκευσης. Φαντάζομαι αν έχει σφάλματα δε θα είναι και πολύ θετικό το αποτέλεσμα. Από την άλλη ίσως είναι πληροφορία-κλειδί ότι το σκεπτικό είναι να χρησ/είται σαν booster...
      Έχεις δίκιο πάντως, καλό είναι να μην προδικάζουμε, γιατί μπορεί να είναι σίγουροι για το πώς θα το εφαρμόσουν και ότι αυτό είναι 100% ασφαλές. Στο κάτω-κάτω, σε αυτά τα πανεπιστήμια είναι συνήθως κορυφαίοι επιστήμονες. Και από τα πανεπιστήμια πιστεύω σε γενικές γραμμές βγαίνουν καλά πράγματα.

      Διαγραφή