Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Κοινωνία: Ελευθερία ή θάνατος


Μιλούσα με ένα νέο ερευνητή, από αυτούς που εκπαιδεύτηκαν στα ξένα. Μου λεγε και αυτός όπως έχουν πει και τοσοι άλλοι πριν απ' αυτόν: Πως γίνεται οι Έλληνες του εξωτερικού να είναι εξαιρετικά επιτυχημένοι, να χουμε την ιδανικότερη χώρα στον κόσμο, ανθρώπους με ΄μεγάλο δυναμικό και να μαστε από τις χειρότερες χώρες στον κόσμο;


Άδικο: δεν το αντέχουν το άδικο οι Έλληνες: Το δείξαμε με τη στάση μας κατά την άνανδρη εισβολή στη Σερβία. Τα ίδια και με το Ιράκ. Οι πιτσιρικάδες μας επαναστατήσαν το 2009.


Επαναστατήσαμε και μεις λίγο αργότερο. Θα τους ρίχναμε πριν προλάβουν να πουν κίμινο. Αλλά κάψαν ανθρώπους στη Marfinn. Κει που μας έπνιγε το δίκιο, μας έπνιξε το άδικο.


Σταματήσαμε- για λίγο.


Για αιώνες μας μαγαρίζουν.


Προξενειά, για να διαλέγουν οι πλούσιοι πως θα μπολιάσουν το αίμα τους... Πάει η ελεύθερη βούληση, πάει ο Έρωτας. ΜΑγαριστήκαμε από τους σιχαμένους που κάναν περιουσίες από τους Τούρκους, παράδες από τους Γερμανούς. Μέχρι και απο τη μικρασιατική καταστροφή κονομήσαν.


Και με τους δεσμούς αίματος που πλέξαν μαζί τους, καθήσαν μια και καλή στο σβέρκο μας.


Δεν τον χτυπάει ο έλληνας αυτόν που ναι κοντά στην οικογένεια του. Τη θεωρεί ιερή. Έτσι βρεθήκαμε σε ομηρία, πολλοί από μας, και το μόνο που ξέραμε να κάνουμε είναι να γκρινιάζουμε σα γεροντοκόρες για τα χάλια μας.


Γιατί δε θέλαμε να χυθεί άλλο αίμα- τόσο έχουμε δει, τους αφήσαμε να πίνουν το δικό μας.


Ο μεταφυσικός σκοταδισμός της Εκκλησίας. Για αιώνες.


Πάει η ελεύθερη βούληση, πάει ο έρωτας.


Ο συστηματικός πόλεμος κατά του αρχαίου ελληνικού πνεύματος.

Δεν χωρά βρε Ελλάδα και φονταμενταλισμός στην ίδια μασχάλη.


Η εκκλησία είναι από μόνη της σκλαβιά.


Θα ελευθερωθούμε κάποτε και από αυτή. Ας δούμε πρώτα τι θα διαλέξει αυτή πρώτα στην επερχόμενη επανάσταση. Θα ναι πάλι με λίγες λαμπρές εξαιρέσεις στο πλευρό των δυνατών;


Πρέπει να απελευθερώσουμε τις έννοιες από τη φύρα που τους έχουν κολλήσει. Τις ιδέες- ελεύθερες τις θέλουμε. Ζωντανές.


Τον έρωτα. Τον έρωτα για τη ζωή, τον άνθρωπο, τη δημιουργία. Τον έρωτα: Αυτόν που πρώτο πρώτο φυλακίσαν οι δεσμώτες μας- τη μεγαλύτερη δύναμη στον πλανήτη.


Μας πήραν τον έρωτα. Φοβούνται να μιλήσουν οι Έλληνες για τα συναισθήματά τους. Το θεωρούν ντροπή, αδυναμία.


Και όμως... όλη μας η δύναμη είναι εκεί κρυμμένη


Ας την απελευθερώσουμε.


Τέρμα στην τυραννία των -Ισμών.

Τέρμα στις δυναστείες των Μετρίων και των κακών.


Ελευθερία ή θάνατος

Ή μάλλον ακόμη καλύτερα:

Ελευθερία και θάνατος στους δυνάστες. Όπως κάναμε πάντα.

8 σχόλια:

  1. λυπαμαι,αλλα δεν νομιζω οτι απελευθερωθηκαμε ποτε.ειμαστε η συνεχεια της τουρκικης-οθωμανικης αυτοκρατοριας,που κι αυτη ηταν η συνεχεια του βυζαντιου.οι καλοι βρισκονται εκτος,γιατι η ελλαδα ειναι σαν το κρονο που τρωει τα παιδια του.και τωρα που περναμε ενα κοινωνικο και πολιτιστικο μεσαιωνα,οι τασεις φυγης ενισχυονται.αυτη η χωρα δεν ειδε ποτε αναγεννηση και προυποθεσεις διαφωτισμου δεν φαινονται στον οριζοντα.φοβαμαι οτι οι επιπτωσεις της καταστροφης θα ειναι μακροχρονιες.γιατι τα προβατα ειναι πολλα.παρα πολλα.λυπαμαι, αλλα δεν εκτιμω καθολου τους κατοικους αυτης της χωρας.κι αν καποιος γυριζε το ρολοι 3 χρονια πισω,αυτα τα ζαρωμενα προβατα θα βγαιναν απο τις στανες τους για να τη πεσουν με τα μουτρα στη καταναλωση.στο μονο τροπο αυτοδικαιωσης που εχουν μαθει.οπως δεν εχουν μαθει να συζητουν,να μοιραζονται.να συμμετεχουν.κι αν δεν εχουμε καταρρευσει τελειως ειναι γιατι ενα μικρο,αλλα ικανο ποσοστο του πληθυσμου δουλευει εντιμως και αξιοπρεπως,παρα την ασχημια και τη ζοφερη ατμοσφαιρα γυρο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ απολύτως σε όλα. Αλλά το "κι αν δεν εχουμε καταρρευσει τελειως ειναι γιατι ενα μικρο,αλλα ικανο ποσοστο του πληθυσμου δουλευει εντιμως και αξιοπρεπως,παρα την ασχημια και τη ζοφερη ατμοσφαιρα γυρο του." εμένα μου φτάνει για μαγιά.
    Ξέρεις κάτι; Δεν έχουμε καμιά τύχη.
    Αλλά τη μάχη πρέπει να τη δώσουμε περήφανοι και χαρωποί, σαν να επρόκειτο να την κερδίσουμε.
    Αυτό προσπαθώ να εμφυσήσω όχι μια εύκολη και νωθρή αισιοδοξία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δεν μας φτανει για μαγια,γιατι ειναι απλα στατιστικο δεδομενο.απο μονοι τους ολοι αυτοι μπορει στο μικροπεριβαλλον που κινουνται να εχουν το βαθμο επιρροης τους,αλλα στο γενικο εποικοδομημα υπαρχει αντισταση.παθητικη αντισταση.για να μεταστραφει σε ενεργητικη θελει δουλεια πολλη,που λεει κι ο ποιητης.και πολιτικο φορεα δεν βλεπω.αυτη η κακουργα η 'αριστερα'πρεπει πρωτα να δωσει τα εχεγγυα.προς το παρον ειναι κολλημενη στα μαγαζακια της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατρε εγω εψαχνα παντα εναν Σαντσο αλλα μαλλον βρηκα αλλον εναν Δον Κιχωτη
    Η Βασω τα λελει πολυ ομορφα και θα της θυμισω τη φραση του Λακαριεερ από το Ελληνικο Καλοκαιρι οτι η Ελλαδα πληρωνει την αδυναμια της να ελευθερωθει από τον τουρκο με τις δικες της δυναμεις Ποτε δεν ειαμστε ελυθεροι ειμαστε ενα αισχρο προτεκτορατο και οταν πηγα στο Μοναχο και ειδα τη σημαια μου να κυμματιζει γιατι ειναι το συμβολο της Βαυαριας, χαζεψα.
    Ομως δεν ειναι η μαγια που λες σε θεση να αγωνιστει γιατι γιατρε μου το ξερεις κι εσυ η ενεργεια που χρειαζεται ο εντιμος καθημερινα για να αντεξει αυτο το τρελοκομειο και να μπορεσει να φερει και στον ισιο δρομο του δυο τρεις συμπατριωτες του ειναι τεραστια ουτε με ολα τα βοτανα του κοσμου δεν την αναπληρωνεις.
    Γι αυτο οι εντιμοι καποια στιγμη τα πραπανε και περιμενουν και αυτοι στοικα το τελος των τιτλων
    Ξερω τι θα μου πεις οτι δεν θελεις αυτο το τελος να ειναι αυτο που σκνοθετησαν ανδρες οπως ο ΓΑΠ και ο Παγκαλος ναι αλλα οταν οι συμπρωταγωνιστες σου ειναι κομπαρσοι της χωρας τους και δεν αισθανονται πρωταγωνιστες ποιος θα τους σκηνοθετησει ο Σκορτσεζε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παιδιά, ο λόγος που είμαι τόσο άνετος είναι καθαρά νοητικός.
    Ξέρω ότι όσο περνάν οι μέρες μου και ο λόγος μου γίνεται περισσότερο αναγνωρίσιμος τόσο πιο ελκυστική θα φαντάζει η στόχευση μου. Και καθώς δεν υπάρχει κάποιος που να χω αφήσω απείραχτο, δεν υπάρχει κανείς που θα σταθεί στο πλευρό μου, πέρα από τους ανθρώπους μου.
    Ούτε η φυλακή ούτε ο τάφος με τραβάν...
    Φρίτω και μόνο στην ιδέα να πολεμάω για τη ζωή μου και την αξιοπρέπεια μου απέναντι σε ομάδες απανθρώπων. Αλλά...
    Μοιρίζομαι το τέλος των ημερών. Προβλέπω ότι το πιθανότερο σενάριο είναι ότι σε λίγα χρόνια από τώρα η ανθρωπότητα θα πέσει σε μαύρα σκοτάδια και όσα καταχτήσαμε θα τα χάσουμε. Οπότε αφού θα τα χάσουμε που θα τα χάσουμε, ε ας το κάνουμε με στυλ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ¨Λοιπον τι πρειμενεις γινει κι εσυ ενας ΔΟν Κιχωτης αν δεν εχεις ηδη γινει Με αυτο το συλ παλευω κι εγω ειχα αποφασισει να παραιμενιω το Ires Die του Μοτσαρτ που λεω για υμνο αντι γι εκεινον της χαρας του Μπετοβεν και να μην ασχοληθω ξανα αλλα δεν τα καταφερα υποφερω αν ειναι να πεθανω ας το κανω με στυλ γι αυτο θελω να ειναι τελεια σχεδιασμενο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. παιδια,ο λογος που γραφω ειναι για να εντοπισω αν υπαρχει κανεις να μοιραστω τους πονους μου.με ανεση και στυλ.ο απελευθερωτικος αγωνας δεν ειναι προσωπικη υποθεση.και συ δον,μη σπαταλιεσαι για να φερεις στον ισιο δρομο τα προβατα.προβατα ειναι,αν υπαρξει κατι συγκροτημενο και μαζικο ,απλα θα ακολουθησουν.το μονο που χρειαζεται κανενας ειναι να ειναι απαλλαγμενος απο δουλειες και να εχει τα ματια του ανοικτα.και προσεχετε τον εαυτο σας.μην ελαττωθει το ποσοστο...ο καθεις εφ'ω εταχθη.και προτιμω τους πινκ φλουντ.και ευτυχως για μενα δεν ειμαι νομικος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. δον κιχωτη η ελλαδα' απελευθερωθηκε' με ξενες δυναμεις,γιατι το θελησαν εκεινες πρωτα.γιατι η τουρκικη αυτοκρατορια παρηκμαζε και δεν ηθελε να εκσυγχρονιστει.δεν μπορουσαν να κανουν παιχνιδι μαζι της(φυσικα αν ειχαν προηγηθει οι νεοτουρκοι,τωρα θα μιλουσαμε μαλλον σε αλλη γλωσσα).ετσι εφευραν την ελλαδα.να δουμε ποτε θα την εφευρουν και οι ελληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή