Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Πολιτική και κοινωνία: The Gap co.: H εταιρία που πουλάει μόνο Αλήθειες


Λίγο πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού, στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι το ελληνικό σύστημα εξουσίας βρίσκεται σε πλήρη διάσταση με την πραγματικότητα, ότι είναι σχιζοφρενές. Δύο πατώματα, δύο διαφορετικές πραγματικότητες. Μια των διεθνών μηχανισμών εξουσίας και η άλλη των λαών. Και όπως σωστά τόνισε ο πρωθυπουργός «βρισκόμαστε σε πόλεμο».




__The Gap co: H εταιρία που πουλάει μόνο Αλήθειες__


του Πέτρου Αργυρίου

_12/19/2010_






Με κάποιο τρόπο εξέπεμψε πολλές αλήθειες η ομιλία του Έλληνα Έπαρχου. Σε μια γλώσσα κωδική όμως. Γιατί όντως αυτή η κοινοβουλετική ομάδα είναι «μια Κοινοβουλευτική ομάδα που γράφει ιστορία. Η χώρα βγαίνει από τον βούρκο. Το 2013 θα κοιτάμε υπερήφανοι πίσω και θα βλέπουμε ότι σώσαμε τη χώρα. Ξεκινήσαμε ένα ταξίδι και θα φθάσουμε στο τέλος ασφαλείς, αλλά χρειάζεται συλλογική προσπάθεια».


Φυσικά όλα αυτά παράγουν νόημα αν θεωρηθεί ότι η ομιλία απευθύνεται στους εντολείς της κυβέρνησης, δηλαδή τους πιστωτές της, το ΔΝΤ και την τρόικα. Κοιτάξτε πόσο πιο κατανοητά είναι όσα λέει ο Πρωθυπουργός μιας χώρας που βρίσκεται υπό κατοχή αν αντικατασταθεί η κωδική λέξη «χώρα» με την πραγματιστική φράση «το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα»:


Το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα βγαίνει από τον βούρκο. Το 2013 θα κοιτάμε υπερήφανοι πίσω και θα βλέπουμε ότι σώσαμε το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ξεκινήσαμε ένα ταξίδι και θα φθάσουμε στο τέλος ασφαλείς, αλλά χρειάζεται συλλογική προσπάθεια (από εμάς και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα)».


Αυτά είναι: perfect match.


Λέει πολλές αλήθειες ο Παπανδρέου, με κωδικές πάντα λέξεις αλλά αν τις αποκρυπτογραφήσεις, ναι λέει πολλές αλήθειες, ανατριχιαστικές αλήθειες για να «δώσει ένα τέλος στην εσωστρέφεια που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα στο κόμμα». Εσωστρέφεια είναι η κωδική ονομασία του «φοβάμαι να κυκλοφορήσω στο δρόμο». Οπότε και ο Πρωθυπουργός λέει «ότι είμαστε σε πόλεμο» οπότε, πολεμιστές του ΔΝΤ, φανείτε γενναίοι. Εφαρμόστε τα μέτρα αλύπητα, χωρίς φόβο, τσίπα και τύψεις.


Λέει πολλές αλήθειες. Γιατί όντως γράφουν ιστορία. Είναι η πρώτη σοσιαλιστική κυβέρνηση που έχει εξαπολύσει σε τέτοιο βαθμό τα όργανα καταστολής. Είναι η πρώτη σοσιαλιστική κυβέρνηση που κηρύσσει πόλεμο κατά του λαού που κυβερνάει. Είναι η πρώτη κυβέρνηση που παραδίδει την έστω και προσχηματική εθνική κυριαρχία. Είναι η πρώτη σοσιαλιστική κυβέρνηση που εφαρμόζει τα σκληρότερα καπιταλιστικά όργανα βασανιστηρίων στους πολίτες της. Είναι η πρώτη κυβέρνηση που τιμωρεί σε τέτοιο βαθμό τους Έλληνες για εγκλήματα που ποτέ τους δεν κάναν, για εγκλήματα που το ίδιο το σύστημα επιτέλεσε για να τα φορτώσει στους πολίτες. Μας κάναν αυτοφοράκηδες… Και μας ζητούν λεφτά και από πάνω για τη χάρη που μας κάνανε. Δια βίου εισφορά στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.


Ο Παπανδρέου, ακολουθώντας πιστά το δόγμα Πάγκαλου ότι τάχατες «όλοι μαζί τα φάγαμε» χρησιμοποιεί για μια ακόμη φορά το ψυχολογικό τέχνασμα της συλλογικής ευθύνης και κατ’ επέκταση της συλλογικής ντροπής για να μη σηκώσει ποτέ ξανά κανένας ραγιάς το κεφάλι: «τις αποφάσεις που έχουμε πάρει… Πρέπει να αποτινάξουμε, βαρύδια και λάθη που έγιναν εδώ και τρείς δεκαετίες από όλους στην χώρα… Είμαστε εμείς που βάλαμε το κεφάλι μας στο ντορβά»


Κύριε Παπανδρέου, το εμείς και το εσείς και οι δικοί σας ο παλαιοκομματισμός φρόντισε να το διαχωρίσει από πολύ νωρίς διαμορφώνοντας δύο κατηγορίες πολιτών: τον πολίτη α’ κατηγορίας γνωστό και ως κομματόσκυλο που λάμβανε κάθε είδους ανταλλακτικά οφέλη για της υπηρεσίες του στο καθεστώς και τη μεγάλη μάζα των υπολοίπων πολιτών που ήταν πάντα πολίτες β’ κατηγορίας. Οι περισσότεροι Έλληνες δεν μετέχουν της «συλλογικής» ευθύνης. Άρα δεν τίθεται θέμα συλλογικής ευθύνης αλλά θέμα πολιτικής ευθύνης που βαραίνει εσάς, τους συναδέρφους σας και τους μηχανισμούς στήριξης του παλαιοκομματισμού. Όσο για τις διαρθρωτικές αλλαγές, ποιος αρνήθηκε την αναγκαιότητα της εξυγίανσης παρά οι ίδιοι οι συνδικαλιστές του παλαιοκομματισμού και οι ευνοούμενοι του; Σίγουρα δεν την αρνήθηκε ο μέσος δημόσιος υπάλληλος που έβλεπε τη διαφθορά και την ανικανότητα να πνίγουν τις δημιουργικές τους δυνάμεις και να επιχειρούν να τον απορροφήσουν κάθε μέρα. Καλά ήταν όσο κράτησε αλλά το τέχνασμα της συλλογικής ευθύνης δεν πιάνει πια. Η ευθύνη είναι πολιτική. Αποκλειστικά. Η ευθύνη είναι του συστήματος και των μηχανισμών στήριξης του, έστω και αν αυτό αριθμεί το ένα εκατομμύριο Έλληνες. Υπάρχουν άλλοι 9 εκατομμύρια Έλληνες ξέρετε με μικρή ή καμία συμμετοχή στη διαφθορά του συστήματος. Αυτά για τον διεφθαρμένο ελληνικό λαό να τα πείτε στους Ευρωπαίους που πιάνουν τόπο.


Πολλές αλήθειες σε λίγα λόγια. «Είμαστε σε πόλεμο» λέει ξανά και ξανά. Αληθεύει. Αυτό που δε μας λέει είναι το ποιος είναι ο εχθρός μας: Ας το πάμε λοιπόν δια της ατόπου απαγωγής. Οι αμερικάνοι είναι σύμμαχοι μας, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, το ΔΝΤ δάσκαλος μας, οι τράπεζες το στήριγμά μας, δεν βρισκόμαστε προς το παρόν σε πόλεμο με την Τουρκία ή με κάποια γείτονα χώρα, οπότε κύριε Παπανδρέου ποιος μένει; Φαντάζομαι ότι μένουν οι κακοί Έλληνες. Αυτό θέλετε να πείτε κύριε πρωθυπουργέ, ότι το σύστημα εξουσίας βρίσκεται σε πόλεμο με τους πολίτες; Ευχαριστούμε για την ειλικρίνεια αλλά αυτό το ξέραμε ήδη.



Ο Γ. Παπ. εμφανίζεται σαν το θείο βρέφος, άμωμος και άσπιλος από τη διαφθορά του ελληνικού πολιτικού συστήματος για να καθαρίσει τον τόπο παλαιοδιαθηκικά, με τη δίκαια ρομφαία των αγγέλων του ΔΝΤ. Αλλά από τη στιγμή που οι πολίτες είναι η πηγή του κακού, αυτό σημαίνει ότι αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καθαρίσει τον τόπο από τους πολίτες του;


Λέει αλήθειες ο Παπανδρέου. «Σχετικά με τα εργασιακά ο πρωθυπουργός είπε πως προωθούνται ρυθμίσεις που θα μας βγάλουν από τον εργασιακό μεσαίωνα». Σίγουρα ο μεσαίωνας ήταν μια φριχτή περίοδος για την ανθρωπότητα. Υπήρξαν και χειρότερες. Υπήρχαν και εποχές που ολόκληρες φυλές ανθρώπων ήταν δούλοι. Τόσο πίσω σκοπεύει να μας πάει αυτή η κυβέρνηση, δεν της αρκεί ο εργασιακός μεσαίωνας που έχει έρθει και θέλει την εργασιακή δουλεία;


Λέει αλήθεια ο πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση είναι εδώ για να αποκαταστήσει αδικίες. Γιατί είναι αδικία οι μη προνομιούχοι να χουν πρόσβαση στην παιδεία και την υγεία, σε στέγη και σε εργασιακά δικαιώματα.


Λέει μεγάλες αλήθειες ο πρωθυπουργός. «είμαστε βέβαιοι ότι θα βγάλουμε τη χώρα από την εξάρτηση και την κηδεμονία» είπε χαρακτηριστικά και δεσμεύτηκε πως η κρίση θα είναι παρελθόν το 2013 χωρίς αστερίσκους και αιρέσεις.


Ναι θα τη βγάλουμε. Γιατί μέχρι τότε θα ναι νεκρή, πτώμα σαρακοφαγωμένο. Όλοι οι σοβαροί αναλυτές ξέρουν ότι είναι σχεδόν μαθηματικά βέβαιο ότι δε θα αποφύγουμε τη χρεωκοπία, οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να τραβήξουν την μπρίζα και με το δάκτυλο στο κουμπί eject, αποφασισμένοι να το πατήσουν μόλις σταθεροποιήσουν την ευροζώνη και απομονώσουν τις ελληνικές παρενέργειες (για την κατάσταση διαβάστε στο http://agriazwa.blogspot.com/2010/12/blog-post_18.html). Το 2013 δε θα μας χρειάζονται ούτε κηδεμόνες, ούτε πάτρωνες. Ψυχοπομποί θα μας χρειάζονται. Και δε θα χουμε καν τον οβολό να μας περάσουν στον τρίτο κόσμο.


Μόνο αλήθειες από τον πρωθυπουργό. «Το 2013 θέλω να μπορώ να βλέπω τον πολίτη στα μάτια». Να δεις πόσο το θέλουν οι πολίτες να κοιτάξουν τους πολιτικούς κατάματα. Το ‘δαμε και πρόσφατα.


«Κάλεσε τους βουλευτές να γίνουν όλοι μια γροθιά όχι για την κυβέρνηση αλλά για τον πολίτη». Αλλάξτε το «για τον» με το «στον» και συνεννοηθήκαμε.


Αναρωτιέμαι. Αυτός που συνεργαζόταν με κατοχικές δυνάμεις λεγόταν κάποτε κάπως… Αυτός που όχι μόνο συνεργάζεται άψογα με τις δυνάμεις κατοχής αλλά τους άνοιξε το δρόμο για να μπουν πως λέγεται;

2 σχόλια:

  1. Όσο αργεί το ελληνικό αργεντινάτσο, τόσο πιο βαθιές πληγές σε Οικονομία και Κοινωνία θα προκαλέσει η Χούντα. Και δυστυχώς η αδιαλλαξία των Αλητοτραπεζιτών (μέσω της μαριονέτας τους του Παπανδρέου) δεν αφήνει άλλη εναλλακτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτός που όχι μόνο συνεργάζεται άψογα με τις δυνάμεις κατοχής αλλά τους άνοιξε το δρόμο για να μπουν πως λέγεται;
    ------------------------------------------------

    Παλιά λεγόταν Εφιάλτης και Πήλιο Γούσης, τώρα λέγεται Παπανδρέου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή